Tento blog je věnovaný vlkům

adminka blogu
vlčííík

vlčí stopa

1. listopadu 2009 v 9:21 |  info

 


Chceš spřátelit?

31. října 2009 v 8:03 |  SBé

Chceš spřátelit?

1. Tvoji přezdívku...
2. Tvůj blog...
3. Proč chceš spřátelit?
 





Můj blog

30. října 2009 v 19:54 |  ankety

Něco o vlcích.

30. října 2009 v 19:47 |  info

Něco o vlcích...

Díky své inteligenci, vynalézavosti a přizpůsobyvosti je vlk pravděpodobně nejvíce rozšířeným savcem. Šedí vlci se dříve běžně vyskytovali po celé severní polokouli v mnoha různých typech prostředí - od plání a lesů v nížinách přes drsná pohoří a vyprahlé polopouště až po ledovou antarktickou tundru. Aby přežili v těchto odlišných prostředích, naučili se vlci využívat rozličné zdroje potravy, počínaje hmyzem a drobnými hlodavci a konečně mohutnými bizony, losy a pižmony. Mezi dravci se se jim vyrovná jen málokdo, ale jejich způsob života jim přináší jednu obrovzkou nevýhodu. Vlci musí totiž stále soupeřit s člověkem a v tomto nervovém boji nevyhnutelně prohrávají na celé čáře. To dokazuje zabití posledního vlka v Anglii již počátkem 16. století, v Irsku koncem 17. století. Také z ostatních evropských zemích vlci brzy zmizeli.
Dnes žijí na Zemi dva druhy vlků. Červený vlk žil kdysi na celém území jihovýchodu spojených států, ale dnes je velmi vzácný a hrozí mu úplné vyhubení. Oproti tomu šedý vlk je stále rozšířený na území kanady, Aljašky, východní Evropy, Skandynávie, Ruska, Středního východu, střední Asie a Sibiře. Ale i jeho populace je velmi řídká. Existuje několik druhů vlka šedého, mezi nimi polární vlk, lesní vlk severoamerických lesů, stepní vlk, žijící v pouštích Asie a vlk obecný, který se stále ještě touláv lesích a horách východní Evropy a Skandinávie. Stepní vlk je štíhlé zvíže s bledou srstí ve srovnání s šedým vlkem východní Evropy a Severní Ameriky. Polární vlk (viz. obrázek) žijící v severní tundře je větší a má hudtou bílou srst.

Proč vlci vyjí?

30. října 2009 v 19:21 |  otázky

Proč vlci vyjí?

Vlci vyjí, aby našli své druhy a udrželi sousedy za hranicemi teritoria. Často se tvrdí, že vlci vyjí na měsíc, ale určitě to není pravda. Vlci jsou za měsíčných nocí, kdy je lépe vidět, více aktivní a je častěji slyšet vytí. Ale vytí na měsíc by bylo pouze plýtváni dechem.
vlk na měsíc

potrava

30. října 2009 v 16:20 |  potrava

Potrava


Vlk je predátorem a ke svému životu potřebuje denně zhruba 1,3kg masa. V přírodě se živí převážně drobnými zvířaty a ptáky jakými jsou např. myši, králící, husy, svišti, veverky či bobři. Když mu však přírodní podmínky a velikost smečky dovolí, loví i zvířata jako jsou jeleni, losi, pižmoni, karibu, srnci a bizoni. Vlci umí také chytat ryby. A příležitostně se krmí i hmyzem. Část potravy tvoří také lesní plody, bobule a ovoce.
Potrava vlků se většinou skládá ze svaloviny, sežerou též srdce, plíce, játra a jiné vnitřní orgány. Také drtí kosti, aby se dostali k morku a část jich i sežerou. Někdy dokonce konzumují i kůži s chlupy. Jediná část kterou nepozřou je žaludek a jeho obsah. Kromě potravy také přijímají velké množství vody a to také proto, aby zabránili otravě močovinou, která se v mase vytváří.
V běžných podmínkách může vlk najednou zkonzumovat až 6,5kg (některá literatura uvádí až 10kg) potravy, poté však následuje několikadenní hladovka.
V našich zeměpisných šířkách vlci loví zejména jelení zvěř a divoká prasata, přičemž se orientují zejména na slabší a handicapované kusy. Nepohrdnou ani drobnými zvířaty a mršinami. Procentuální složení potravy se řídí momentální potravní nabídkou.
  • Na slovensku byl v letech 1976 -1983 proveden výskum, který zjistil že potrava vlka se skládá:
  • divoké prase 46,0 %
  • jelen 23,3 %
  • liška 10,4 %
  • pes (toulaví psi) 7,9 %
  • srnec 5,5 %
  • Naproti tomi novější výzkumy udávají:
  • dominují jelenovití ( jelen a srnec) 65 %
  • divoká prasata tvoří 28,9 %
  • psi a lišky ve vlčí stravě už chybí
Přizpůspbivost aktuální potravní nabídce dokazují také výsledky z pohoří Čergov, kde vysoká populační hustota divokého prasete (10-13,6 jedinců na 1000ha) způsobuje vyšší procentuální zastoupení (36,7 %) divočáků v potravě vlka.

Kam dál